Látnivalók

A Budai Várnegyed Budapest történelmi és festői része, ahol megannyi nevezetesség található, köztük a Budai Vár, a Halászbástya és a Mátyás-templom. A kerületbe látogatók számos múzeumot, éttermet és kávézót is találnak.

Íme néhány ötlet, amit feltétlenül érdemes megnéznie mindenkinek, aki Budapesten jár!

Budai Vár

A Budai Vár Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A 13. században épült várat az évszázadok során számos alkalommal lerombolták, majd újjáépítették. Napjainkban több múzeumnak is otthont ad, köztük a Magyar Nemzeti Galériának és a Budapesti Történeti Múzeumnak.

Halászbástya

A 19. Században épült Halászbástya a Budai Vár feletti dombon található. A bástyát kilátónak építették, hogy a látogatók élvezhessék a városra nyíló csodálatos panorámát. Ma is ez az egyik legnépszerűbb hely Budapesten, ahonnan festői kilátásban gyönyörködhetünk.

Mátyás templom

A Mátyás-templom Budapest egyik legikonikusabb nevezetessége. A 14. századi templom gyönyörű gótikus homlokzatáról és díszes belső teréről ismert. A látogatók a torony tetejére is felmászhatnak, ahonnan még pazarabb kilátás nyílik a városra.

Parlament

A Parlament egy csodálatos neogótikus épület, amely szintén Budapest egyik legfontosabb látnivalója. Az 1904-ben elkészült létesítmény Magyarország legnagyobb épülete, és az építészeti stílusok lenyűgöző gyűjteménye. Külsejét számos szobor díszíti, míg a belső tér hasonlóan pazar, bonyolult mozaikokkal, ólomüveg ablakokkal és faragott márványlépcsőkkel felszerelt.

Kulináris Budapest: A Vásárcsarnok

A Nagyvásárcsarnok Budapest egyik legikonikusabb nevezetessége, és egyben az ínyencek paradicsoma is. A piac két részre oszlik: a földszintre, ahol a friss termékek, húsok és sajtok kapnak helyet, és az emeletre, ahol a magyar paprikától a hagyományos süteményekig mindenfélét árulnak. A Nagyvásárcsarnok amellett, hogy remek hely az élelmiszervásárlásra, népszerű ebédlőhely is. A földszinten számos étterem kínál hagyományos ételeket, például gulyáslevest és marhapörköltet, míg a felső szinten egy nemzetközi ételeket kínáló ételudvar található. Akár friss termékeket, akár ízletes ételeket keres, a Nagy Piaccsarnok mindenképpen megér egy látogatást.

Múzeumok

A Várnegyed több múzeumnak is otthont ad:

A Houdini Háza Múzeumot a világhírű illuzionista rajongóinak mindenképpen meg kell látogatnia. A múzeumban olyan tárgyak gyűjteménye látható, amelyeket Houdini előadásai során használt. Ezek közé tartozik a híres vízi kínzócellája, valamint bilincsek, láncok és kötelek, amelyeket a börtöncellákból és lezárt hordókból való szökéshez használt. Ezeken a tárgyakon kívül a múzeumban interaktív kiállítási tárgyak is megtekinthetők, amelyek segítségével a látogatók megtapasztalhatják Houdini leghíresebb trükkjeit. A House of Houdini Múzeum lenyűgöző betekintést nyújt a világ egyik leghíresebb bűvészének életébe és munkásságába.

A Sziklakórház egy barlangok és alagutak hálózatában található múzeum, amelyet egykor kórházként üzemeltettek a II. világháború alatt. A kórházat titokban építették, és menedékként szolgált azoknak, akik a háború alatt megsérültek vagy megbetegedtek. A Sziklakórház ma a nagyközönség számára is nyitva áll és bepillantást nyújt Magyarország történelmébe. A múzeumban számos kiállítási tárgyat, többek között orvosi felszereléseket és háborús tárgyakat láthatunk. A látogatók magát a barlangrendszert is felfedezhetik, amely még mindig nagyrészt érintetlen.

A Magyar Nemzeti Galéria Budapest egyik legfontosabb múzeuma. A középkortól napjainkig terjedő magyar művészet kiterjedt gyűjteményének, valamint jelentős számú európai festménynek ad otthont. A galéria jól felszerelt könyvtárral és archívummal is rendelkezik, amely a nagyközönség számára is nyitva áll. A vár eredetileg a 13. században épült, és többször átépítették. Ma Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

A budapesti Várnegyed megannyi látnivalóval várja vendégeit, a történelmi nevezetességek felfedezésétől kezdve a városképre nyíló pazar kilátásig a látogatók számos programot találnak ebben a festői városrészben.

Elhelyezkedés
Buszmegálló
200 m
Déli Pályaudvar
1 km
Liszt ferenc Nemzetközi repülőtér
17 km
Balaton
120 km
Látnivalók és programok
Halászbástya
Budavári palota
Citadella
Budai Várnegyed